20 ting og en tang forteller sine historier 20 ting og en tang forteller sine historier
Publisert: 28. januar 2019 Updated: 14. februar 2019
Norsk Oljemuseum er 20 år i år, og museet bygger nytt museumsmagasin for å ta bedre vare på gjenstandene i samlingen. Den beste måten å markere det på, synes vi er å la gjenstanden fortelle sine historier i utstillingen «20 ting og en tang».
I utstillingen "20 ting og en tang" står gjenstandene fram med sine historier.

«20 ting og en tang» setter museumsgjenstandene i sentrum. På hver sin stabel av europaller viser vi fram nettopp 20 ting og den legendariske brønntemmeren Red Adairs tang. Den lå igjen på Bravo-plattformen etter den dramatiske utblåsningen i 1977 og ble seinere en del av Norsk Oljemuseums samling.

Tingene i sentrum

I utstillingen kan du oppleve auraen rundt gjenstandenes når de er kommet inn i lyset og får fortelle sine historier.

Alminnelige ting som en sjakkel og en bolt står fram med sin størrelse, et krus vitner om store endringer i en skiftende næring, en Nordsjøjakke vekker mote-minner, et boreverktøy forteller en gründerhistore, to ledd ankerkjetting har med seg gufsene fra Kielland-katastrofen og en kjempestor kopper-logo forteller en del av Statoils historie. 

Vekke minner  – skape undring

Utstillingen «20 ting og en tang» er utarbeidet av Norsk Oljemuseum i samarbeid med SixSides.

Vi gleder oss til å vise den til våre gjester – og håper den vil vekke minner, skape undring, bidra til forståelse om museenes rolle og hvorfor det er viktig å ta vare på ting fra fortiden, for framtiden.

«20 ting og en tang» åpnet torsdag 31. januar. 15. Tidligere OD-direktør og mangeårig styreleder ved Norsk Oljemuseum, Gunnar Berge sto for den offisielle åpningen.

Utstillingen «20 ting og en tang» vises på Oljemuseet fram til oktober 2019.

Mer museumsnytt

Stavanger-publikummet kan faktisk glede seg over to nye museumsutstilling 31. januar.

Stavanger museum åpnet nemlig utstillingen «Inn til beinet». «Inn til beinet» er en utstilling om skjeletter i mange farger, former og funksjoner. Også på Stavanger museum har de gått i samlingen sin og funnet utvalg av skjeletter for å vise den store bredden i hva skjeletter er og hvilken funksjon de har.

En kjent gjenstand – i stort format.
Kontrollpanel fra Frigg.