Millioner til ny utstilling om subseahistorien Millioner til ny utstilling om subseahistorien
Publisert: 28. mai 2020 Updated: 18. juni 2020
Oljemuseet kan nå starte arbeidet med en helt ny utstilling om den norske subseateknologi-historien. En ekstrabevilling fra Olje- og energidepartementet og et fruktbart samarbeid med Equinor gjør det mulig.
Olje- og energiminister Tina Bru (H) kaller seg gjerne en oljeunge. Her sammen med museumsdirektør Finn E. Krogh. Foto: NOM

Den fascinerende norske subseahistorien skal fortelles i en egen utstilling på Norsk Oljemuseum. Klarsignalet for å starte arbeidet med den helt nye utstillingen, går nå. Museet har nemlig fått en ekstraordinær bevilgning fra Olje- og energidepartementet på 1,5 millioner kroner, dedikert utstillingen med arbeidstittel “Subsea i verdensklasse”.

Olje- og energiminister Tina Bru (H) sier hun glad for å bidra til at utstillingsarbeidet kan settes i gang.

«Oljemuseet er en viktig institusjon for Norge og Stavanger. Det formidles viktig historie og kunnskap om det som har skjedd, og om det som skjer på norsk sokkel. Og i Norge er vi verdensledende på en rekke teknologier, blant annet innen subsea. Det var derfor en stor glede for meg å kunne tildele et ekstra tilskudd til oljemuseet på 1,5 millioner kroner som sikrer oppstarten av arbeidet knyttet til en ny utstilling om subseateknologi», sier Bru.

Aktivitet i krisetid

Oljemuseet er, som mange andre institusjoner, hardt rammet av koronakrisen. Museet er nå åpent etter å ha vært stengt i nesten to måneder.

«Det er veldig positivt at oljemuseet har åpnet dørene for publikum igjen – og denne ekstra tildelingen gjør at vi får i gang ny aktivitet på museet og kan jobbe frem en ny viktig utstilling», sier olje- og energiministeren.

Seniorforsker Kristin Øye Gjerde ved Norsk Oljemuseum er medforfatter av boken «Subseahistorien, norsk undervannsproduksjon i 50 år». Her er hun i Oljemuseets utstilling «På jobb under vann». Foto: NOM

Oljemuseet har jobbet lenge med subseahistorien og i 2019 kom boken «Subseahistorien, norsk undervannsproduksjon i 50 år» ut. Seniorforsker ved Norsk Oljemuseum Kristin Øye Gjerde og tidligere UiS-professor Arnfinn Nergaard har skrevet historien om en næring hvor Norge gikk fra å være helt avhengig av utenlandsk ekspertise til å bli verdensledende.

Oppfordring til feriefolket

Tina Bru kjenner til fagmiljøet ved oljemuseet, men kommer også med en klar oppfordring til hjemlandsferierende nordmenn:

«Jeg vil også få lov til å løfte frem det utrolig gode fagmiljøet de har på oljemuseet, som skaper en god møteplass og som faktisk gjør det til en av Stavangers store turistattraksjoner. Og siden målet er at vi skal ha ferie i Norge i år – håper jeg mange tilreisende fra hele landet benytter seg av muligheten til å besøke oljemuseet og bli kjent med landets største og viktigste industri – «oljå» som de kaller det i Stavanger.»

Samarbeid med Morgendagens Helter

Arbeidet med den nye utstillingen “Subsea i verdensklasse” har så vidt kommet i gang fordi museet allerede har fått solid støtte til fra Equinor gjennom selskapets Morgendagens Helter-program.

«Utviklingen av undervannsteknologi viser at vår bransje alltid har vært nytenkende, og det er nettopp det vi må fortsette å være for å løse verdens energiutfordringer. Vi tror at den nye utstillingen på Oljemuseet vil få barn til å interessere seg for teknologi og bli fremtidens ingeniører som utvikler nye tekniske løsninger som verden trenger, sier Cathrine Instebø som er sponsorsjef for Equinor Morgendagens Helter.

Utstillingen skal følges av et formidlingsopplegg som bidrar til teknologisk nysgjerrighet blant unge gjester, både skolelever og familier på besøk.

Utstillingen får et totalbudsjettet på opp mot 6,0 millioner kroner. Equinor bidrar med 3,0 millioner kroner gjennom en samarbeidsavtale over årene 2020 og 2021, Olje- og energidepartementets andel er 1,5 millioner og like mye kan kommer fra museets egenkapital.

Teknologisk, interaktiv utstilling

“For oss på Norsk Oljemuseum er støtten fra Olje- og energidepartementet og Equinor svært gledelig – og helt avgjørende for at vi nå kan starte arbeidet med en ny utstilling om subseanæringen. Dette er en helt sentral del av norsk industri- og samfunnshistorie”, sier museumsdirektør Finn E. Krogh.

Den nye utstillingen er planlagt i en av de tre «plattformene» på Oljemuseet. Foto: NOM

Museet har ambisjon om å lage en interaktiv, høyteknologisk utstilling i en av de tre “plattformene” på oljemuseet. Utstillingen skal fortelle om utviklingen i en teknologi og kompetanse som både er viktig for norsk olje- og gassvirksomhet og en viktig eksportnæring for Norge. Norsk subseateknologi brukes i dag i petroleumsvirksomhet i store deler av verden.

Målet er at den nye utstillingen skal stå klar for publikum på Norsk Oljemuseum om et års tid.