Dinosaurene er for lengst utdødde, men plantene lever! I utstillingen «Oljens øyenvitner» finner vi gjenskapninger av hvordan vi antar dinosaurene så ut, og en stor samling høyst levende planter – flere av dem uforandret fra tiden da dinosaurene levde.
I utstillingen har vi stort sett nakenfrøede planter. Kjennetegnet for denne planterekken er at de ikke har et beskyttende lag rundt frøemnet, slik de mer utbredte dekkfrøede plantene har. Rekken av nakenfrøede planter er svært variert i utseende og regnes blant de mest primitive plantegruppene.
Vi har i dag funnet nakenfrøede planter fra hele dinosaurenes tidsalder. De mer moderne dekkfrøede plantene oppstod mot slutten av denne perioden, tok gradvis over og ble dominerende på jorden. Plantene i utstillingen ligner, eller er beslektet med planter som levde samtidig med dinosaurene.
I all hovedsak er planteartene som du finner i utstillingen arter som vokser utendørs og blir brukt i parker og hager. Plantene er levert av Håland Hagesenter ved Lille Stokkavannet i Stavanger og blir passet på av gartnere derfra mens de står i dinosaurutstillingen.
Skjermtre – Sciadopitys verticillata
I dag finner vi viltvoksende skjermtre kun i Japan. Skjermtreet vokser svært sakte, men kan til gjengjeld bli fryktelig stort. I Japan finnes det skjermtrær som er 30-40 meter høye og andre som er over 1000 år gamle. Skjermtreet er velduftende og populært rundt om i parker og hager.
På Andøya er det funnet fossiler som ligner på skjermtre og som er 200 millioner år gamle. Fossiler fra flere deler av verden tyder på at skjermtreet var utbredt over hele den nordlige halvkule da dinosaurene levde.

Skjellgran – Araucaria araucana
Skjellgrana, kanskje bedre kjent som «apenes skrekk», er et bartre med store og spisse, bladformede nåler. I dag vokser de fleste vilt hovedsakelig på den sørlige halvkule, men de finnes også i norske hager og parkområder. Da dinosaurene våre levde var skjellgrana utbredt over store deler av verden. Treet eksisterte før Pangea splittet opp og dannet de nåværende kontinentene. Skjellgrana har eksistert mer eller mindre uforandret i 200 millioner år.
I utstillingen finner vi for øvrig også stuegraner – Araucaria heterophylla – som er en nær slektning av skjellgran, men mye yngre.
Tempeltre – Ginkgo biloba
Tempeltreet har eksistert på jorda siden før dinosaurene oppstod. Det er funnet mange fossile avtrykk av tempeltreblader rundt om i hele verden. Funnene tyder på at tempeltreet og dets slektninger var godt utbredt over store deler av verden gjennom hele dinosaurenes levetid. I Norge er det funnet avtrykk fra tempeltreet på Andøya og på Svalbard som er fra dinosaurenes tid.
I dag er ikke treet lengre viltvoksende, men har overlevd i parker og hager. Tempeltreet har medisinske egenskaper og har derfor blitt dyrket nær asiatiske templer i lang tid. Tempeltrær kan bli svært høye og svært gamle.
Les mer:
- Dinosaurknokkelen fra dypet
Om Norges første dinosaurfunn
- Les mer om dinosaurer
Om dinosaurbøker du finner på oljemuseet