Drivhuseffekten Drivhuseffekten
Drivhuseffekten er atmosfærens evne til å slippe gjennom energi i form av sollys og holde på varmen. Drivhusgassene i atmosfæren, også kalt klimagasser, fungerer for jorda, som klær på kroppen for mennesker. De holder på noe av varmen. 
Filmen viser hvordan drivhuseffekten fungerer. Filmen er fra utstillinga «Klima for endring» på Norsk Oljemuseum. Utstillingsåpning var i mai 2019. Filmen er tatt av Anja W. Fremo.

CO2, metan og vanndamp er de viktigste drivhusgassene. Drivhuseffekten gjør temperaturen på jorda levelig. Uten drivhuseffekten ville jorda hatt en gjennomsnittstemperatur på -18 grader.

Energi fra sola kommer gjennom atmosfæren og varmer opp jorda.

Jorda sender noe av energien tilbake mot verdensrommet i form av varme. Drivhusgassene i atmosfæren holder igjen nok varme og gjør temperaturen på jorda levelig.

Når det er for mye CO2 og andre drivhusgasser (klimagasser) i atmosfæren, holdes mer av varme igjen og temperaturen på jorda øker. Man kan si at det fungerer som om jorda har tatt et ekstra ullteppe utenpå de klærne som den allerede har på. Man sier at utslipp fra CO2 og de andre drivhusgassene (klimagassene) forsterker drivhuseffekten.

Oppgaver:

1. På hvilke to måter er vi avhengige av CO2?

2. Hva er en klimagass?

3. Hva mener vi med at klimagassene forsterker drivhuseffekten?

4. Forklar hvordan drivhuseffekten fungerer. Tegn gjerne en illustrasjon som kan hjelpe til med å forklare.

I disse filmene fra NRK Skole kan du lære mer

-Hva er CO2?

Hva er drivhuseffekten?

Hva er klimagass?

Andre deler av undervisningsopplegget er:

* CO2-budsjettet

*Energi og energihistorie

*FNs bærekraftsmål

*Folkevekst, økonomi og klima

Har du spørsmål til undervisningsopplegget? Ta kontakt med julia@norskolje.museum.no paul@norskolje.museum.no eller jorn@norskolje.museum.no