Se film om å lage strøm.
Den sterkeste drivkraften for utvikling og vekst gjennom menneskets historie har vært evnen til å utnytte energi. Å temme ilden, dannet grunnlaget for det moderne mennesket. Å utnytte kraften i vinden, sola og fossile brensler, har endret verden steg for steg.
Tilgang på energi har endret oss for alltid. Måten vi lever våre liv på, er fullstendig avhengig av energi. Det aller meste av energien vi bruker kommer fra fossile brensler. Over 80 prosent av verdens energiforbruk kommer fra kull, olje og gass.
I Norge tar vi tilgang på energi som en selvfølge. Samtidig lever nesten en milliard mennesker i verden uten tilgang på strøm.
Oversikt over viktige hendelser knyttet til de energiformene vi bruker i dag
ILD
1 million år siden
Våre forfedre – Homo erectus – lærte å fyre opp bål. Energien i flammene ga lys, varme og mulighet til å bearbeide mat. Stekt mat er lettere å tygge og fordøye. De første menneskene som klarte denne kunsten, fikk mer energi ut av samme mengde mat som tidligere. De kunne dermed bruke mindre tid på jakt.

Først mye senere lærte mennesket å koke vann og varme opp mat i kokekar. De eldste leirkarene til det formålet er funnet i Japan og er ca. 13 000 år gamle.
1700-tallet
KULL
Mangel på tre førte til at britene tok i bruk kull og koks som brensel i jernproduksjonen. Med massiv bruk av kull kunne industrien for første gang utnytte lagret energi. Karbonalderen var i gang. Kull, sammen med dampmaskinen, banet vei for den industrielle revolusjonen. Kull som energikilde var ikke nytt. Kineserne brukte «den sorte steinen» til oppvarming og matlaging allerede for 4000 år siden.
1712
Den første dampmaskinen ble brukt i England for å pumpe vann ut av kullgruvene. Oppfinnelsen er den første maskinen som gir store mengder kraft uten å komme fra muskelkraft, vann eller vind.
1785
GASS
Storbritannia var det første landet som brukte gass i stort omfang. Det skjedde på 1780-tallet. Det var gass som ble produsert fra kull, og ikke naturgass som kommer opp fra jorda.

Verdens første industrielle utvinning av naturgass startet i USA. Det meste av 1800-tallet ble gass hovedsakelig brukt til lys i hjem og i industrien. På 1890-tallet begynte byer å bruke gass i gatelykter. Snart gikk gass fra å være en kilde til å få lys, over til den moderne rollen som energikilde i kraftproduksjon. Kineserne brukte naturgass som energikilde allerede for 2500 år siden. De boret opp til 900 meter dype hull i bakken på jakt etter salt, og plutselig kom det opp en gass. Flere kilometer lange bambusrørledninger fraktet gassen videre til saltkokeriene hvor gassen ble brukt til å koke saltlake og raffinere salt.
1800
BATTERIET
Elektrisitet har vært kjent siden oldtiden, men først rundt 1800 oppdaget vitenskapsfolk hvordan den kunne lagres og hva den kunne brukes til.

Italieneren Alessandro Volta fant opp det første batteriet, Voltasøylen. Batteriet var i stand til å produsere gnister og greide å betjene mange apparater.
I 1859 fant franskmannen Gaston Planté opp det første oppladbare batteriet. Det var en teknologi som også brukes i dag. På slutten av århundre ble elektrisitet brukt både i industrien og private hjem som lyskilde, til å drive maskiner, til transport og til oppvarming.

1825
TRANSPORTREVOLUSJON
Verdens første jernbanelinje med dampdrevet lokomotiv åpnet. Den gikk mellom gruvebyen Stockton og industribyen Darlington i England. Kombinasjonen av stål og damp revolusjonerte transporten i verden. Jernbanen og dampskip fraktet mennesker og varer verden rundt. En transportrevolusjon – og en gryende globalisering – startet.
1839
SOL
Prinsippene bak solcelleenergi og dagens solceller, ble oppdaget av den franske fysikeren Alexandre Edmond Becquerel (1820–1891), far til Henri Becquerel som oppdaget radioaktiviteten.

Fenomenet, hvor det sendes ut elektroner fra et stoff som blir bestrålt med lys, kalles fotoelektrisk effekt. Det gikk over 100 år før oppdagelsen ble tatt i bruk til noe praktisk. De første moderne solcellene sørget for energiforsyning til satellitter på slutten av 1950-tallet.

1859
OLJE
På 1850-tallet ble det oppdaget en metode for å destillere lampeolje fra kull og oljeskifer. Olje hadde ikke tidligere hatt et stort bruksområde, men nå blendet den verden med rent, klart lampelys. I 1859 boret oberst Edwin L. Drake den første brønnen etter olje i USA. Han fant det han lette etter. Funnet i Titusville startet den moderne oljeindustrien. Brønnen viste at det er mulig å produsere olje gjennom tynne hull boret inn i harde bergarter. Det satte i gang en hektisk leting også andre steder. Før 1859 klarte vi oss i all hovedsak uten olje. Etter 1859 ble olje en del av alles hverdag.
1877
VANN
Kraften i rennende vann har vært brukt lenge til maling av korn, sagbruk og annen mekaniske industri. I 1877 ble for første gang en generator drevet av vannkraft, testet. Året etter ble verdens første vannkraftverk satt i drift.

Kreftene i elver og fossefall moderniserte og industrialiserte Norge. Vannkraftanlegget på Vemork i Telemark startet opp i 1919. Den norske staten var observant og etablerte lovene om hjemfallsrett, at vannfall kan leies ut til private, men skal tilbakeføres til staten etter ett visst antall år. 90 prosent av vannkraften i Norge er i dag offentlig eid.
I Norge kommer nesten all strømproduksjon fra vannkraft.
1888
VIND
Vindkraft er, sammen med vannkraft, en av de eldste energiformene vi kjenner til. Det var på havet, som vind i seilene til skuter og båter, vinden var viktigst. Både i Kina og Persia ble vindmøller også brukt for å pumpe opp vann og male korn allerede år 500.

Neste store teknologihopp skjedde i USA. I 1888 ble den første vindmøllen som produserte strøm – The Brush machine – bygget. Utover 1900-tallet utviklet vindmølleteknologien seg raskt.

1892
GEOTERMISK VARME
Verdens første geotermiske fjernvarmesystem ble bygget i USA. Geotermisk energi er jordvarme, varme fra jordas indre, som brukes til oppvarming og produksjon av elektrisk strøm.
1938
ATOMKRAFT
Den tyske kjemikeren Otto Hahn oppdaget prosessen for kjernefysisk fisjon. I flere land ble det etter det satset på forskning innen kjernekraft. Det ble klart for mange at dette kunne bli et kraftig våpen.

Etter andre verdenskrig satte man i gang en storstilt forskning på atomkraft til sivilt bruk. Målet var å lage en reaktor som kunne produsere elektrisitet. Det første atomkraftverk som produserte strøm ble åpnet i England i 1956. I 2018 er det totalt 454 kjernereaktorer i verden. Kjernereaktorer brukes også til å drive skip, ubåter og industri.
Oppgaver til teksten
1. Hvor stor del av energien vi bruker kommer fra fossile brensler?
2. Hvorfor var bruk av ild så viktig for menneskene?
3. Hvorfor er batteriet så viktig for elektrisitetsproduksjon?
4. Hvilken energiform er den vi i all hovedsak bruker til å produsere elektrisitet i Norge?
5. Hvilken energiform synes du er den som har påvirket samfunnet mest? Begrunn svaret ditt.
Nyttige videoer på Kraftskolen
Vil du lære mer om energi? På Kunnskapsfilms kraftskole kan du se filmer om ulike temaer knyttet til energi. Det finnes også oppgaver knyttet til hver film.
Andre deler av undervisningsopplegget er:
Har du spørsmål til undervisningsopplegget? Ta kontakt med julia@norskolje.museum.no paul@norskolje.museum.no eller jorn@norskolje.museum.no