FNs bærekraftsmål FNs bærekraftsmål
FNs bærekraftsmål. Illustrasjon: FN
FNs bærekraftsmål er en del av undervisningsopplegget "Klima for endring". Illustrasjon: FN

Et bærekraftig samfunn vil si et samfunn som er bra for alle som lever akkurat nå, men også for dem som skal leve i fremtiden. FN har laget 17 bærekraftsmål. FN mener at dersom vi klarer å oppnå disse målene, vil verden bli et bedre sted for alle. FNs bærekraftsmål kan deles i tre tema: sosiale forhold, økonomi og klima og miljø. 

Oppgaver:

1.Diskusjonsoppgaver:

a. Velg ut de tre målene du mener er de viktigste. Begrunn svaret ditt.

b. Diskuter i en gruppe: Finn fram til de tre målene som dere som en gruppe mener er de viktigste. Begrunn svaret deres. Tenk gjerne også over hvorfor dere valgte bort noen, og hvorfor dere valgte bort akkurat dem.

c. Diskuter så spørsmålet i klassen. Klarer dere som en klasse å velge de tre bærekraftsmålene som dere mener er de viktigste? Kanskje kan dere ha en avstemning.

Linker til bruk i diskusjonsoppgavene

https://www.nrk.no/video/8dfd20cc-3e20-4b6d-959e-547c86929dcb

https://www.nrk.no/direkte/xl/project-drawdown_-slik-kan-verden-klare-togradersmalet-1.14928645

2. Drøftingsoppgaver

a. Drøft hvorfor økt likestilling kan føre til mindre klimaendringer.

b. Drøft hvorfor bekjempelse av sult og fattigdom er viktig for å bremse klimaendringene.

c. Drøft påstanden: Likestilling og utdanning for alle er med på å bekjempe klimaendringene.

d. Drøft påstanden: Det vil ikke være mulig å gjennomføre bærekraftsmålene 1 til 16 uten bærekraftsmål nr. 17: «Samarbeid for å nå målene.»

e. Mennesker som ikke tror på klimaendringene kaller seg gjerne «klimarealister», mens folk som tror på klimaendringene, gjerne kaller dem «klimafornektere». I diskusjonen om klimaendringene – de påståtte klimaendringen, vil en «klimafornektere» si – er det ofte to steile fronter med hver sine bestemte meninger. Hvorfor kan dette gjøre det vanskelig å diskutere klima og komme frem til løsninger? Hvordan ser en mest mulig konstruktiv klimadebatt ut?

Liste over FNs bærekraftsmål

1.  

Utrydde fattigdom 

Utrydde alle former for fattigdom i hele verden.  

I 1990 levde 36 prosent av verdens befolkning i ekstrem fattigdom. Siden den gang er andelen ekstremt fattige mer enn halvert. Mer enn 700 millioner mennesker lever under fattigdomsgrensa på 1,90 dollar dagen. Ekstrem fattigdom skal utryddes innen 2030.

For å bekjempe fattigdom må den økonomiske veksten være inkluderende og fordeles jevnere blant land og befolkning. Den må skape bærekraftige jobber, og gi like muligheter til alle. 

2. 

Utrydde sult 

Utrydde sult, oppnå matsikkerhet og bedre ernæring, og fremme bærekraftig landbruk. 

/

Svært mange mennesker lever i kronisk sult, men andelen har sunket fra 23 prosent i 1992 til 13 prosent i 2016. Mer enn 800 millioner mennesker er rammet av sult, mens nesten 2 milliarder opplever perioder med manglende matsikkerhet. 

Det er nødvendig å tenke nytt om måten vi dyrker, fordeler og bruker maten. Jordbruk, skog og fisk kan sørge for næringsrik mat til alle, og samtidig være en viktig inntektskilde for mange. 

3. 

God helse 

Sikre god helse og fremme livskvalitet for alle, uansett alder. 

At alle kan leve friske og sunne liv er en forutsetning for å oppnå bærekraftig utvikling. Det er gjort store framskritt med å øke forventet levealder og minske mødre- og barnedødelighet i verden. 

For at dette bærekraftsmålet skal nås, kreves det likevel en massiv innsats. En rekke alvorlige sykdommer må utryddes, og andre store helseutfordringer må håndteres. 

4. 

God utdanning 

Sikre inkluderende, rettferdig og god utdanning og fremme muligheter for livslang læring for alle. 

En god utdanning er grunnlaget for å forbedre menneskers liv. Jenter og gutter skal ha lik tilgang til utdanning med god kvalitet, og den skal være gratis.  

Antallet barn i verden som går på skole har økt enormt. Framgangen er spesielt stor når det gjelder jenter og kvinner. Flere har nå grunnleggende lese- og skriveferdigheter. Likevel er det fortsatt altfor mange som ikke kan lese og skrive. 

5. 

Likestilling mellom kjønnene 

Oppnå likestilling og styrke jenter og kvinners stilling. 

Likestilling er en menneskerett. Det handler om å gi begge kjønn like rettigheter og muligheter til å bestemme over eget liv. Kvinners tilgang til utdanning, helsetjenester, arbeid og juridiske rettigheter er nødvendig for å skape utvikling i et land. 

Diskriminering og vold mot jenter og kvinner skal avskaffes. 

6. 

Rent vann og gode sanitærforhold 

Sikre bærekraftig vannforvaltning og tilgang til vann og gode sanitærforhold for alle. 

Alle må ha tilgang til rent vann hvis vi skal oppnå bærekraftig utvikling. Det finnes nok ferskvann på planeten, men dårlig økonomi og manglende infrastruktur står ofte i veien. 

Det er gjort store framskritt i arbeidet med å sikre tilgang til toaletter for alle. Men utviklingen har gått for sakte. Millioner av mennesker dør hvert år av sykdommer de får fordi de ikke har tilgang til rent vann og toalett. 

7. 

Ren energi for alle 

Sikre tilgang til pålitelig, bærekraftig og moderne energi til en overkommelig pris for alle. 

Tilgang til energi står i sentrum av nesten alle utfordringer og muligheter vi møter i dag. Det kan dreie seg om jobber, sikkerhet, klimaendringer, matproduksjon eller muligheter for økt inntekt.  

Energi er den største bidragsyteren til klimaendringer, gjennom utslipp av CO2  og andre klimagasser.  Løsningen er fornybar energi som vannkraft, vindkraft og solkraft. Fornybar energi er bærekraftig.  

8. 

Anstendig arbeid og økonomisk vekst 

Fremme varig, inkluderende og bærekraftig økonomisk vekst, full sysselsetting og anstendig arbeid for alle. 

Omtrent halvparten av verdens befolkning tjener så dårlig at de ikke kan leve av lønnen sin. Å skape økonomisk vekst og nye arbeidsplasser gjennom anstendig arbeid, er en forutsetning for bærekraftig utvikling. Å skape arbeidsplasser av god kvalitet er en av de største utfordringene for alle land fram mot 2030. 

9. 

Innovasjon og infrastruktur 

Bygge solid infrastruktur, fremme inkluderende og bærekraftig industrialisering og bidra til innovasjon. 

Investeringer i transport, vanningssystemer, energi og informasjonsteknologi er helt avgjørende for å skape en bærekraftig utvikling.  

God infrastruktur må være på plass for at et samfunn skal fungere. Infrastruktur er en forutsetning for økning i vekst og produktivitet og for forbedringer i utdannings- og helsetilbud. Teknologi og innovasjon kan bidra til å løse miljømessige utfordringer som følger utbyggingen av infrastruktur. 

10. 

Mindre ulikhet 

Redusere ulikhet i og mellom land. 

Økonomisk vekst har bidratt til at flere land har blitt rikere. Dette fører ikke automatisk til mindre fattigdom. Ulikheter mellom land og innad i land må reduseres for å skape en bærekraftig utvikling.  

En rettferdig fordeling av et lands ressurser er nødvendig for å redusere fattigdom og skape stabile samfunn. Samtidig øker forskjellene mellom innbyggerne både i rike og fattige land både når det gjelder inntekt og formue og tilgang til skole og helsehjelp. 

11. 

Bærekraftige byer og samfunn 

Gjøre byer og bosettinger inkluderende, trygge, motstandsdyktige og bærekraftige. 

Mer enn halvparten av verdens befolkning bor i dag i byer og andelen fortsetter å øke. Byene er fulle av ideer, handel, kultur, vitenskap og sosial samhandling. Samtidig står byene for 75 prosent av alle klimagassutslipp og store slumområder hindrer gode levekår.  

På sitt beste sørger byer for at mennesker kan utvikle seg både økonomisk og sosialt, men de skaper også miljøproblemer. I årene som kommer vil slumområder huse flesteparten av verdens fattige.  

12. 

Ansvarlig forbruk og produksjon 

Sikre bærekraftig forbruks- og produksjonsmønstre.  

Bærekraftig forbruk og produksjon handler om å gjøre mer med mindre ressurser ved å minske ressursbruk, miljøødeleggelse og klimagassutslipp når en lager en vare. På sikt vil det føre til økonomisk vekst, begrense klimaendringer og økt livskvalitet. For å presse bedrifter til å produsere bærekraftig kan staten innføre lover og avgifter og investere i miljøvennlig teknologi.   

Vi forbruker mer enn det som er bærekraftig. For å sikre gode levekår må også hver enkelt forbruker endre livsstil. 

13. 

Stoppe klimaendringene 

Handle umiddelbart for å bekjempe klimaendringene og konsekvensene av dem. 

Klimaendringer kjenner ingen landegrenser. Derfor må vi finne globale løsninger. I tillegg til å kutte i utslipp, fange og lagre CO2, må det satses på ren og fornybar energi.  

FNs klimapanel mener to graders temperaturøkning er grensen for å unngå ukontrollerbare klimaendringer. På klimatoppmøtet i Paris i 2015 forpliktet verdens ledere seg til å gjøre alt de kan for å holde temperaturøkningen under to grader og helst ikke stige mer enn 1,5 grad. 

14. 

Liv under vann 

Bevare og bruke hav og marine ressurser for å fremme bærekraftig utvikling. 

Verdenshavene – deres temperatur, kjemi, strømninger og liv – driver de globale systemene som gjør det mulig for mennesker å leve på jorda. Regn, drikkevann, vær, klima, mye av maten vår og lufta vi puster inn, er regulert av havet. 

Marine næringer er viktige for å dekke økende behov for mat, energi og medisin i framtiden. Slik byr havet også på muligheter for nye arbeidsplasser og økonomisk vekst.  

15. 

Liv på land 

Beskytte og fremme bærekraftig bruk av økosystemer, bærekraftig skogforvaltning, bekjempe ørkenspredning, landforringelse og tap av artsmangfold. 

Skog dekker 30 prosent av jordas overflate og gir mat, bekjemper klimaendringer, ivaretar det biologiske mangfoldet og er hjem for mange urfolk. Over 80 prosent av alle dyr, planter og insekter som lever på land, bor i skogen. Avskoging og ørkenspredning er store utfordringer når det gjelder å skape bærekraftig utvikling og gjør mennesker som er avhengige av skogen mer utsatt for fattigdom. 

16. 

Fred og rettferdighet 

Fremme fredelige og inkluderende samfunn for bærekraftig utvikling, sørge for rettsvern for alle og bygge velfungerende, ansvarlige og inkluderende institusjoner.  

Å sikre internasjonal fred og sikkerhet har alltid vært FNs hovedoppgave. Derfor er mål 16 å skape fredelige og inkluderende samfunn. Fred er en forutsetning for å skape bærekraftig utvikling. 

Under konflikter mister mange tilgang til offentlige tjenester. Dette hemmer den økonomiske veksten i et land og frarøver mennesker retten til grunnleggende velferdstjenester.  

17. 

Samarbeid for å nå målene 

Styrke gjennomføring og fornye globale partnerskap for bærekraftig utvikling. 

For å lykkes med bærekraftsmålene trengs det nye og sterke partnerskap. Myndigheter, næringslivet og sivilsamfunnet må samarbeide for å oppnå bærekraftig utvikling. Bærekraftsmålene skal fungere som en felles, global retning og prioritert innsats fram mot 2030. Erfaring fra Tusenårsmålene viser at denne typen målrettet innsats virker. Finansiering av målene må på plass raskt.  

______________________________________________________________________________

Andre deler av undervisningsopplegget er:

*Drivhuseffekten

* CO2 budsjettet

*Energi og energihistorie

*Folkevekst, økonomi og klima

Har du spørsmål til undervisningsopplegget? Ta kontakt med julia@norskolje.museum.no paul@norskolje.museum.no eller jorn@norskolje.museum.no