Folkevekst, økonomi og klima Folkevekst, økonomi og klima
Tidslinjen i utstillingen «Klima for endring» på Norsk Oljemuseum viser hvor mye energi vi bruker i verden i dag. Foto: Shadé B. Martins, Norsk Oljemuseum
Tidslinjen i utstillingen «Klima for endring» på Norsk Oljemuseum viser hvor mye energi vi bruker i verden i dag. Foto: Shadé B. Martins, Norsk Oljemuseum


Om få år vil det være 8 milliarder mennesker på jorda. Folketallet stiger hovedsakelig som følge av at flere barn vokser opp til å bli voksne, de får egne barn som igjen blir foreldre. Mange steder i verden blir folk dessuten eldre enn før. Summen av dette fører altså til at verdens befolkning øker. Dette er i utgangspunktet en positiv ting, men det fører også med seg en del utfordringer – særlig når vi snakker om klima.

Verdens energibruk bare øker og øker. De rike landene bruker absolutt mest energi, men også i en del fattigere land bruker man mye energi. Med tanke på at fattigere land gjerne står for produksjonen av varer til rike land, kan man også si at noe av dette energiforbruket egentlig tilhører folk i rikere land.

Omtrent 80 prosent av energien kommer fra fossile brensler – olje, gass og kull. Man har regnet ut hvor store utslipp de ulike landene har. Man måler da utslipp per innbygger. I USA har de for eksempel et utslipp på 16 tonn CO2 per innbygger. Dette må så ganges opp med antallet mennesker som bor i USA, ca. 326 millioner. Til sammenligning har Norge et utslipp på ca. 8,4 tonn CO2 per innbygger og en befolkning på ca. 5,3 millioner.

Gapminder

Se film om sammenhengen mellom folkevekst, økonomi og klima vist med Gapminder. Formidler: Julia Stangeland. Foto: Alina Fjermestad.

I filmen ovenfor bruker vi verktøyet Gapminder til å se på sammenhenger mellom folkevekst, økonomi og klima. I filmen får du forklart hvordan Gap Minder fungerer og vi arbeider med hvorfor det er nyttig å se folkevekst, økonomi og klima i sammenheng. Hvorfor har noen land høye utslipp per innbygger, men relativt lite utslipp som et samlet land? Er det alltid nyttig å måle utslipp etter land?

Under ligger det lenker til de grafene som blir brukt i filmen. Her kan du arbeide med dem på egenhånd. Du kan for eksempel krysse av for et eller to land og fokusere på dem.

Gapminder: CO2 utslipp fordelt på verdensdeler over tid fra 1804 til 2014

Gapminder: CO2 utslipp fordelt på verdensdeler over tid fra 1800 til 2014

Oppgaver

1. USA har et utslipp på 16 tonn CO2 per innbygger, Kina har 7 tonn. Hvorfor er utslippet større i Kina?

2. Pek på noen årsaker til at fattige land gjerne har lav forurensing.

3. Diskuter påstanden: Det er uetisk og problematisk å dele utslipp inn etter land og si at de ulike landene må håndtere sine egne utslipp.

Filmen «Klimahistorier»

Filmen viser hvordan klimaendringene påvirker fire ungdommer i fire ulike land. Filmen er produsert av Norsk Oljemuseum til utstillingen: «Klima for endring», som åpnet i 2019. Filmen er laget med utgangspunkt i Teresa Grøtans bok Før øya synker som kom ut i 2018.

Se filmen «Klimahistorier»

Oppgaver til filmen

1. Hvilke fire land er historiene i filmen hentet fra?

2. Kan du nevne eksempler på klimaendringer som personene i filmen har vært utsatt for?

3. Diskuter påstanden: Fattige land blir rammet hardere av klimaendringene enn rike land.

Andre deler av undervisningsopplegget er:

*Drivhuseffekten

* CO2-budsjettet

*Energi og energihistorie

*FNs bærekraftsmål

Har du spørsmål til undervisningsopplegget? Ta kontakt med julia@norskolje.museum.no paul@norskolje.museum.no eller jorn@norskolje.museum.no