KUTT! – ny utstilling om teknologier som reduserer utslipp KUTT! – ny utstilling om teknologier som reduserer utslipp
Publisert: 23. juni 2023 Updated: 29. juni 2023
I den nye utstillingen «KUTT!» kan du utforske nye teknologier som reduserer utslipp av klimagasser på norsk sokkel.
Elever fra 9. trinn ved Gosen skole prøver vindturbinen. Foto: Shadé B. Martins/Norsk Oljemuseum

Utstillingen presenterer tre teknologier – havvind, hydrogen og CO2-håndtering. To av teknologiene gir fornybar energi, mens den tredje håndterer utslippene fra fossil energi som olje og gass. Teknologiene har til felles at de på ulike måter kan bidra til en mer bærekraftig energiframtid, hvor vi har tilgang på den energien vi trenger samtidig som vi reduserer utslippene av klimagasser.

Utstillingen ble åpnet på Norsk Oljemuseum 22. mars av statssekretær Andreas Bjelland Eriksen i Olje- og energidepartementet.

 

Elever fra 9. trinn på Gosen skole prøver hvordan hydrogenraketten virker. (Foto: Shadé B. Martins/Norsk Oljemuseum)

Havvind og hydrogen
Havvind er i en tidlig fase på norsk sokkel. Vi er heldig stilt fra naturens side, for ute i havet har vi svært gode vindressurser – faktisk noen av de beste i verden. Verdens foreløpig største flytende vindpark, Hywind Tampen i Nordsjøen, startet produksjon sent i fjor. Den leverer energi til de to nærliggende olje- og gassfeltene Snorre og Gullfaks. Utstillingen gir en innføring i havvind, og du kan prøve hvordan en vindturbin virker.

Utstillingen beskriver også hvordan hydrogen kan være en energibærer som hjelper oss til å få ned klimagassutslippene. Du lærer blant annet om forskjellen på grønt, blått og grått hydrogen. Dessuten kan du prøve å skyte en hydrogenrakett til værs. Markedet for hydrogen kan bli stort, samtidig som det er utfordrende å være tidlig ute og realisere nye prosjekter.

Professor Martin Fernø ved Universitetet i Bergen forklarer hva som skjer når CO2 blir injisert i en Fluid Flower som viser en modell av undergrunnen. (Foto: Shade B. Martins/Norsk Oljemuseum)

CO2-håndtering

Utstillingen gir også et innblikk fangst, transport og lagring av CO2 i undergrunnen. Formålet med denne teknologien er å redusere mengden klimagasser som slippes ut i atmosfæren slik at klimaendringene ikke øker. Slike løsninger er en forutsetning for å komme i mål med ambisjonene i Paris-avtalen.

Det nye prosjektet Langskip som skal være i drift i 2024, vil være den første fullstendige verdikjeden – fra fangst på land via transport og mellomlagring til permanent lagring i undergrunnen. Norge har naturgitte forutsetninger samt erfaring, kunnskap og penger til å utvikle og ta i bruk disse teknologiene.

Vi presenterer også et eksperiment hvor CO2 pumpes inn i en modell av undergrunnen. Til dette brukes en Fluid Flower som er utviklet ved Universitetet i Bergen, mens Universitetet i Stavanger står for driften i utstillingen.

Hovedsamarbeidspartnere for utstillingen KUTT! er Olje- og energidepartementet, Equinor, TotalEnergies og Wintershall Dea, og Brevik CCS har også bidratt. Utstillingen skal vises på museet fram til 12. november 2023.