Dykkerne har spilt en viktig rolle i arbeidet med å realisere det norske oljeeventyret. Etableringen av en ny og ukjent industri medførte betydelige utfordringer. Barrierer måtte brytes – som en nødvendig forutsetning for det industrielle framskrittet. Pionerdykkerne utførte noen av de tøffeste jobbene. For mange ble prisen for dette svært høy.
Da Stortinget behandlet St.meld. nr. 47 (2002-2003) om pionerdykkernes forhold i Nordsjøen, ble det bevilget ressurser til Norsk Oljemuseum for å gjennomføre et dokumentasjons- og formidlingsprosjekt om «Nordsjødykkingen og pionerdykkerne». Arbeidet skulle omfatte både et historieverk og en utstilling i museet som begge skulle dokumentere pionerdykkernes innsats.
Bokverket omhandler offshoredykkingen og pionerdykkerne på norsk sokkel. Forfatterne (Kristin Øye Gjerde og Helge Ryggvik) har lagt vekt på å gi en nyansert og bred historisk framstilling, hvor linjene trekkes fra oljeletingen begynte i 1966 og fram til i dag. Dette er en bok om dykking og dykkere som sentrale aktører i utviklingen av oljevirksomheten til havs.
Utstillingen «Nordsjødykkerne» er museets største enkeltprosjekt siden åpningen i 1999. Gjennom tekster og grafiske oppslag gir vi et innblikk i dykkernes arbeid i oljevirksomheten til havs. Interaktive stasjoner prøver å gi de besøkende en «hands-on» opplevelse av hvor utfordrende det er å skulle utføre et arbeid «i dypet». Her kan du blant annet få prøve å snakke med «heliumstemme». I denne delen av utstilling – kalt «Følelsen av dypet», får du også oppleve hvor komplisert de enkleste arbeidsoppgaver kan være hvis du ser dårlig og samtidig fryser på fingrene – en situasjon som dykkerne stadig måtte takle.
Hovedelementet i utstillingen er en helt spesiell filmopplevelse. Sentralt i utstillingsarealet har vi bygget opp en ny filmsal, som med en tre meter høy og 175 graders visningsflate nærmest omslutter deg. Her viser vi den animerte filmen «Et dykk i Nordsjøen». I filmen blir du tatt med på et metningsdykk til 72 meters dyp. Vi er i 1978 og stedet er Ekofisk B. Jobben som skal utføres er å klargjøre transportrørledningen som går fra plattformen til Storbritannia.
I utstillingen viser vi også kortfilmen «Pionéren» som ble produsert i forbindelse med Stavanger2008-prosjektet «Åtte korte/2008korte». Manuset var 1 av 8 vinnere i en nasjonal manuskonkurranse.
Filmen ble produsert sommeren 2008 med Jørgen Langhelle og Ellen Dorrit Petersen ihovedrollene og hadde premiere under Den Norske Filmfestivalen i Haugesund i august 2008. Filmens handling dreier seg rundt pionérdykkeren Jack som er lam etter en arbeidsulykke. Neddopet på medikamenter og minner om alle hans knuste drømmer, er Jacks eneste ønske å bli satt fri fra sitt smertehelvete. Når endelig hans kone Alise signaliserer at hun er rede til å la ham gå, kan Jack finne styrken han trenger for å ta det siste steget.