Ny utstilling fra 6. februar: «På jobb under vann» Ny utstilling fra 6. februar: «På jobb under vann»
Publisert: 29. januar 2020 Updated: 9. mars 2020
Bli med "På jobb under vann" og utforsk de merkelige, store, fascinerende og imponerende verktøyene som har gjort arbeid på stadig større havdyp mulig.

I utstillingen «På jobb under vann» dykker vi ned i havet sammen med verktøy som har avløst dykkernes arbeid i dypet. Utviklingen av fjernstyrte undervannsfarkoster, ROV-er, har gjort stadig mer avanserte operasjoner i dypet mulig og mer effektive.

Dype dykk

«På jobb under vann» forteller en liten den av den spennende subseahistorien. ROV-ene, de fjernstyrte undervannsfarkostene har vært viktige for virksomheten på norsk sokkel hvor arbeidet må foregå på store dyp og under røffe forhold.

Undervannsstemning i utstillingen «På jobb under vann». Foto: Shadé B. Martins/NOM
Denne gravemaskin eller mer «støvsugeren» har vært minst 40.000 timer på jobb på havbunnen utenfor Norskekysten. Nå har den fått plass på museum.

Viktig og nødvendig verktøy

«På jobb under vann» tar publikum med ned i dypet, for å utforske de verktøyene som har gjort viktig arbeid og som fortsatt er helt nødvendig for å få jobben i havet gjort trygt og effektivt.

SAK Design har utformet utstillingen «På jobb under vann».

Ti tunge ting

Ti svært ulike gjenstander fyller utstillingsrommet. Her møter du drakter som ser ut som om man skal reise til Månen i de, tidlige prototyper og høyteknologisk, supermoderne roboter.

En Jim-suit ligner en astronaut-drakt, men ble brukt for arbeid under vann. En person kunne jobbe inne i en slik drakt ned på dyp dykkere ikke kunne gå.

Noen av gjenstandene er i museets samling, andre har vi fått låne til denne utstillingen og noen har vi vært så heldige å få i forbindelse med dette utstillingsarbeidet.

Nå inviterer vi museumsgjestene med «På jobb under vann».

For de fleste er en-manns ubåten WASP en merkelig raritet. For andre var det en del av arbeidshverdagen. Foto: Shadé B. Martins/NOM
En Eelume er en robot som kan oppholde seg og jobbe på havbunnen i lange perioder i strekk, finner veien til jobb og til sin ladestasjon, fjernstyr, gjerne fra land.

Utstillingen åpnet 6. februar. Da var det fullt hus og boblende stemning i museet.

Subsea-kompetansen var høy blant besøkende på åpningen av «På jobb under vann» 6. februar. Foto: Shadé B. Martins/NOM