
Hvordan kan grønn omstilling og mobilitet utvikles rettferdig og tilgjengelig for alle? Spørsmålet er utgangspunktet for kunstsnerkollektivet Rjukan Solarpunk Academy. Behovet for bærekraftig og rettferdig omstilling i transportsektoren har inspirert kunstnerne Margrethe Kolstad Brekke og Martin Andersen i deres arbeid.
Fram til november kan du oppleve resultatet av deres arbeid i utstillingen «Solarpunk / Omnibus» på Norsk Oljemuseum.

Bussbrukernes Landsforening
Margrethe Kolstad Brekke har bidratt med fem store plakater hvor elektrifisering av bussektoren i ulike byer i verden studeres. Hun har undret seg over at hun selv kan så mye om Tesla-gründer Elon Musk, men vet ingenting om den store satsingen som skjer med innføring av elektriske busser i ulike byer verden rundt, med eksempler fra Bogota, Genoa, Bergen og Oslo.

Kunstsprosjektet til Rjukan Solarpunk Academy er blitt til i et samarbeid med forskningsnettverket JustMobNet (Just Mobility Transistion Network), finansiert av Universitets- og høyskolenettverket på Vestlandet.
I denne prosessen er også en ny interesseorganisasjon etablert. Bussbrukernes Landsforbund ønsker å rette søkelyset mot behovene til folk som bruker buss og bidra til å fremme deres innflytelse i samfunnsutviklingen.
Uro

Martin Andersens bidrag i utstillingen er «Uro». Verket består av en demontert motor fra en Toyota RAV 4 fra 2001 som fikk motorstopp på Haukeli etter å ha kjørt 280 000 km. Installasjonen henger fritt, utendørs som beveger seg med vær og vind. Den kan gi assosiasjoner om endring, omstillingsevne og uavklarte problemstillinger i vår samtid.
Utstillingen har funnet sin plass i Oljemuseets utstillingsrom og kan oppleves fram til begynnelsen av november.